Uitzicht over de Mookerheide

Bergwandelen in Nederland met tien avontuurlijke vrouwen

Om half tien ’s ochtends verzamelen we met een groep van tien vrouwen bij station Mook Molenhoek, net ten zuiden van Nijmegen. Naast het perron staan meerdere bordjes met wandelroutes: een paar stappen vanaf het station, en je staat midden in de natuur. Met onze sportieve uitrusting – we hebben bijna allemaal onze wandelstokken meegenomen – trekken we veel bekijks. Een oudere meneer die net terugkomt van zijn ochtendwandeling wenst ons veel plezier. Dat gaat wel lukken, want vandaag staat er een heuse bergwandeling in Nederland op het programma, georganiseerd door Antonette (van Avontuurlijke Vrouwen en We12travel) en Shanna (van Rayu Hike prep) .

Vrouw geeft workshop in bos
Shanna legt uit hoe je hoogtelijnen kunt interpreteren

De route die we vandaag gaan lopen komt uit de gids De mooiste bergwandelingen in Nederland. We stoppen onze goodiebags in onze tassen en volgen Shanna het bos in. Al snel lopen we via een trap de eerste heuvel op. Het duurt niet lang voordat ik de eerste zweetdruppels voel. De schaduw van de bomen biedt verkoeling, en af en toe voel ik een zacht briesje. Over brede bospaden lopen we langs een natuurbegraafplaats. Tussen de bomen bloeit vingerhoedskruid. Als we na een tijdje even stoppen om op adem te komen vraagt Shanna hoe ver we nu gewandeld hebben. Bijna iedereen overschat de afstand. Het blijkt nog geen twee kilometer te zijn. We moeten er vandaag nog zeker veertien. We stoppen regelmatig zodat Antonette en Shanna ons alles kunnen vertellen over bergwandelen. Hoe reken je uit hoe lang je doet over een bergwandeling? Hoe interpreteer je hoogtelijnen op een kaart? Wat is huttenetiquette? Al deze onderwerpen komen aan bod, en uiteraard mogen we ook zelf vragen stellen.  

Wandelstokken tegen hekje in heuvelachtig boslandschap
Ook bij het bergwandelen in Nederland komen wandelstokken van pas

(Berg)wandelen met stokken

Wanneer we ongeveer een uur gelopen hebben, is het tijd om de wandelstokken tevoorschijn te halen. Het voelt een beetje onwennig om in Nederland met wandelstokken te lopen, maar al snel merken we dat ook hier de stokken verschil kunnen maken. Mits je ze juist gebruikt uiteraard. En dat is nog niet zo makkelijk! Shanna loopt langs de groep en geeft tips – zet je stok bijvoorbeeld niet te ver naar voren, dat werkt averechts. En je arm moet zwaaien vanaf je schouder, niet vanaf je elleboog. Ogen dicht, en het voelt net alsof we echt aan het bergwandelen zijn in Nederland. Toevallig heb ik een paar dagen eerder onze vakantie in het Oostenrijkse Zillertal geboekt, dan kan ik de tips van Shanna in de praktijk toepassen.

Rekenen op de Mookerheide

Voordat we over smalle paadjes de Mookerheide op lopen krijgen we een rekenopdracht: hoe lang doe je over een bergwandeling van 15 kilometer met 1200 hoogtemeters, als je gemiddeld 3,5 kilometer per uur loopt en elk uur 10 minuten pauze houdt? Terwijl we over de heide lopen wordt er druk gerekend. En we genieten van het weidse uitzicht. In de verte steekt een kerk boven een klein dorpje uit. Eenmaal beneden geven we één voor één ons antwoord op de opdracht. Niet vergeten voor elk 300 hoogtemeters een half uur extra te rekenen! De meeste van ons hebben goed opgelet en weten (bijna) het juiste antwoord te geven.

Wandelaars op trap in bos
Af en toe voelde het echt alsof we in de bergen wandelden

Bergwandelen oefenen in Nederland

Een helling in het bos blijkt de ideale plek voor een coronaproof lunchpauze tijdens onze bergwandeling in Nederland. Andere wandelaars kijken ons verbaasd aan. Het is ook wel een gek gezicht, tien dames verspreid over boomstammen aan weerszijden van het pad. En in het midden Shanna die oefeningen voordoet waarmee je je ook in Nederland kunt voorbereiden op een bergwandeling. Even verderop in het bos ligt een heuvel compleet met hindernissen: van stenen die je onder de bladeren bijna niet ziet, tot een omgevallen boom. Hier kunnen we de wandelstoktechnieken die we net hebben geleerd even uitproberen. Voor mij voelt het echt even als vakantie – het landschap is hier zo anders dan in de Randstad! Als we weer beneden zijn lopen we over een paadje langs een beek verder. Het vakantiegevoel is compleet, want met aan de ene kant het water en aan de andere kant een steile helling heeft het wel wat weg van de levada’s (irrigatiekanalen) in Madeira.

Wandelpad langs water in bos
Dit soort mooie paden kwamen we tegen tijdens onze wandeling

Limonade en chips

Nog een laatste klim naar de Kiekberg (waar we snel allemaal de bosjes in gaan, want tijdens een dag wandelen in de bergen moet je ook plassen!) en dan lopen we het bos weer uit. Tijdens een laatste pauze vertellen Antonette en Shanna hoe je een trektocht in de bergen het beste kunt voorbereiden, en geven ze een aantal voorbeelden van mooie tochten in Europa. Een dik half uur later zijn we weer bij het station, waar we de dag coronaproof afsluiten. Niet op een terrasje, maar in een kringetje op de grond. Met limonade en zakjes chips. We zijn moe maar voldaan.

Ook wandelen met een groep avontuurlijke vrouwen?

Binnenkort organiseren Antonette en Shanna nog een workshop bergwandelen in Nederland. Volg de Instagram van Avontuurlijke Vrouwen om op de hoogte te blijven.

Bergwandelen in Nederland met tien avontuurlijke vrouwen
Bewaar deze post op Pinterest!

1 reactie op “Bergwandelen in Nederland met tien avontuurlijke vrouwen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikservaring.