Een wandeling door de Río Chíllar in Nerja

Het is een zonnige middag in het Zuid Spaanse Nerja. In een van de drukke straatjes zitten we aan een tafel vol verschillende tapas. Die ochtend wandelden we door het witte dorpje Frigiliana. We drinken de laatste slokken van onze tinto de verano en twijfelen over wat we de rest van de dag gaan doen. ’s Ochtends stelde mijn vriend nog voor om te gaan wandelen, maar het is nu echt te heet om de bergen in de omgeving te bedwingen.

Toen ik een aantal jaren geleden tijdens mijn studie in Málaga woonde hoorde ik andere studenten vaak over de Río Chíllar, een kloof vlakbij Nerja. Ten noorden van deze kustplaats stroomt een riviertje uit de bergen. Door de eeuwen heen is er een smalle kloof ontstaan. Maar van een bezoek aan deze plek was het tijdens mijn jaar in Málaga nooit gekomen. Het bleek de perfecte oplossing voor deze warme dag: de muren van de kloof zouden schaduw bieden, en het water van de Río Chíllar onze voeten koelen.  

Wandelen door de Río Chíllar is heerlijk op een warme dag

Fout parkeren

We zoeken het startpunt van de wandeling door de Río Chíllar en nog geen kwartier later staan we op een smalle zandweg naast een klein stroompje. Het is niet echt een parkeerplaats – er staan zelfs bordjes waarop staat dat je er niet mag parkeren – maar er staan zoveel auto’s dat wij besluiten onze huurauto ook hier achter te laten. We smeren ons goed in en lopen richting het beginpunt van de wandeling. Het eerste wat we zien is een gigantisch bord waarop staat dat foutparkeerders een boete van maximaal 6000 euro kunnen verwachten. We lachen erom en lopen verder, duimend dat we straks geen dikke bekeuring op de ruit vinden.

Afkoelen in de Río Chíllar

De wandeling begint in de rivierbedding van de Río Chíllar en loopt langs een voormalige steengroeve. De rivier is hier niet veel meer dan een smal stroompje aan een kant van de rivierbedding. Maar al snel wordt de Río Chíllar breder en moeten we er toch echt aan geloven: we moeten met onze voeten in het water! Dat is eigenlijk best lekker. We lopen op sandalen en het water voelt aangenaam koel op onze huid. We komen langs een kleine waterkrachtcentrale en daarna wordt de kloof smaller. Langs de rivier groeien allerlei planten. Felgroene bladeren en roze bloemen steken af tegen de bruine, zanderige kleur van de wanden van de kloof. Het voelt bijna alsof we niet in Spanje, maar in een jungle ergens in Zuidoost-Azië zijn belandt. Hoe verder we lopen, hoe sterker de stroming van de Río Chíllar wordt. Al snel staan we tot onze enkels in het water. We vragen ons af waar al dat water vandaan komt, want de omgeving is dor en droog. Hier regent het bijna nooit. Na ongeveer een uur wandelen wordt de kloof zo smal dat je door je armen te strekken beide kanten tegelijk kunt aanraken.

De kloof wordt steeds smaller

We hebben geen idee hoe lang de wandeling door de Río Chíllar is, en besluiten hier om te keren. Veel wandelaars lopen tot een kleine waterval aan het einde van de kloof. Als we later opzoeken hoe ver dat is, blijkt dat punt acht kilometer vanaf de parkeerplaats te liggen. Als we niet waren omgekeerd hadden we nog minstens een uur moeten lopen tot het eindpunt – en daarna weer helemaal terug! Eenmaal terug bij de weg staat onze huurauto nog op de plek waar we hem hadden achtergelaten. Een boete van 6000 euro blijft ons gelukkig bespaard.

Ook wandelen door de Río Chíllar?

Wij wandelden ongeveer de helft van de route door de Río Chíllar. Dit is voldoende om een goede indruk te krijgen van deze bijzondere omgeving. Wil je echt zwemmen in de poeltjes van de rivier, dan moet je nog iets verder lopen. Omdat de wandeling lineair is kun je zelf bepalen wanneer je omkeert. Als je tot aan de waterval wil lopen moet je rekening houden met een wandeling van in totaal zo’n vijf uur, zeker als je regelmatig stopt om af te koelen in een van de poeltjes. Begin de wandeling ’s ochtends, dan ben je voor de hitte en de drukte uit. Met name in het weekend komen er veel mensen naar de Río Chíllar. Trek schoenen aan die nat mogen worden, bijvoorbeeld stevige sandalen. Aan het begin kun je nog over de rivier heen stappen, maar als je echt de kloof in wil wandelen is het onmogelijk om je voeten droog te houden.

Een prachtige plek om te wandelen

Er is bij de Río Chíllar geen duidelijk aangegeven parkeerplaats. Wij parkeerden de auto langs een zandweggetje vlakbij het beginpunt van de wandeling. Ondanks dat dit volgens de borden niet mag, lijkt iedereen dit te doen. Eigenlijk moet je parkeren in een naastgelegen woonwijk, en dan twintig minuten lopen naar het startpunt van de wandeling. Zoek dus van tevoren even op waar je wil parkeren.

Ten slotte: wees lief voor de natuur en laat geen sporen achter van je bezoek. Helaas is er bij de Río Chíllar de afgelopen jaren sprake geweest van vandalisme. Laten we samen goed voor deze mooie plek zorgen!

Bewaar deze post op Pinterest!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikservaring.