Kleine buscamper op camping

Kamperen in IJsland: praktische tips en tricks

Wakker worden naast een lavaveld met het geluid van een klaterende waterval op de achtergrond, kamperen aan de rand van een verlaten strand en flarden van het noorderlicht zien als je ’s nachts naar de wc loopt. Klinkt als een sprookje? Als je gaat kamperen in IJsland kan het zomaar werkelijkheid worden. Verspreid over het eiland liggen maar liefst 200 campings, waardoor je op de bonnefooi met de camper of je tent kunt rondreizen. Waar je vanavond slaapt zie je dan wel, eerst maar eens genieten van alle prachtige landschappen die je onderweg tegenkomt. In deze blog deel ik aan de hand van mijn ervaringen een aantal praktische tips voor het kamperen in IJsland.

De tips in dit artikel zijn gebaseerd op mijn ervaringen tijdens een camperreis door IJsland in september 2019. Ik heb nog niet gekampeerd in IJsland met een tent, maar veel van de algemene informatie over kamperen in IJsland is ook relevant als je met de tent op pad gaat. Hoe zit het bijvoorbeeld met wildkamperen in IJsland?

Een camper huren in IJsland

IJsland verkennen met een camper is populair, en er zijn in de hoofdstad Reykjavík meerdere bedrijven waar je een camper kunt huren. De meeste verhuurlocaties zitten niet midden in de stad, maar vaak bieden ze een ophaalservice vanaf het busstation of je hotel in Reykjavík. Er is keuze uit allerlei verschillende voertuigen: van kleine camperbusjes tot pickup campers en van auto’s met daktent tot ruime alkoofcampers. Zelfs een minicaravan behoort tot de mogelijkheden.

Wij huurden voor onze rondreis een Volkswagen Caddy bij Cozy Campers. Voor 12 nachten met de camper betaalden we ongeveer € 2500, inclusief de kosten voor een tweede bestuurder en een uitgebreide verzekering. Doordat onze reis net buiten het hoogseizoen viel, waren we iets goedkoper uit dan als we in juli of augustus waren gaan kamperen in IJsland. De campers van Cozy Campers zijn voorzien van kookgerei en een gasstel met één kleine gasfles. Als je een maaltijd per dag kookt, kun je hier ongeveer 3 á 4 dagen mee doen. Extra gasflessen kun je tijdens het boeken als extra toevoegen of onderweg bij een benzinestation kopen. Ook andere extra’s zoals handdoeken, campingstoeltjes en een klaptafel kun je tegen betaling toevoegen.

Volkswagen Caddy
De Volkswagen Caddy die we huurden voor onze reis door IJsland

Ik raad je aan om bij het kiezen van een camper waarmee je in IJsland gaat kamperen vooral te letten op de indeling. Moet je bijvoorbeeld buiten koken of kun je dat ook binnen doen? Op de websites van de verhuurders staan veel foto’s en soms ook video’s waarop je kunt zien hoe de camper is ingedeeld. En heeft de camper een verwarming die je ook terwijl je slaapt aan kunt laten? Ook in de zomer kan het in IJsland ’s nachts flink afkoelen! Het nadeel van de Caddy vonden wij dat we achterin niet helemaal rechtop konden zitten, waardoor mijn vriend last van zijn rug kreeg. Ook het opbergen van spullen is in een kleine camper lastig. Tip: neem een weekendtas mee in plaats van een koffer. Met het bed uitgeklapt was er in onze camper achterin nauwelijks ruimte voor onze spullen, dus legden we onze tassen ’s nachts op de stoelen. Dat is met een weekendtas een stuk makkelijker dan met een (harde) koffer.

Heb je een 4×4 nodig om te kamperen in IJsland?

Veel verhuurders lijken je er van te willen overtuigen dat het écht nodig is om een 4×4 te huren. Toch zijn de meeste wegen in IJsland in de zomer prima begaanbaar met een ‘gewone’ auto. Dat geldt ook voor de gravelwegen. De ringweg is bijna helemaal geasfalteerd, maar veel andere wegen zijn dat niet. Een 4×4 heb je eigenlijk alleen nodig als je over de F-wegen wilt rijden. Dit zijn wegen door de bergen en het binnenland (de Highlands) die worden aangeduid met de letter F voor het wegnummer. Deze wegen zijn alleen toegankelijk met een 4×4, maar let wel op: bij de meeste verhuurders is het betreden van een aantal van deze F-wegen zelfs met een 4×4 verboden. Als je toch op deze wegen rijdt met je gehuurde voertuig en er gebeurt iets, dan zal de verzekering de schade niet dekken. Vaak moet je op deze wegen rivieren doorkruisen, en ook schade die je oploopt tijdens een rivieroversteek is vaak niet gedekt. Bovendien is het geen goed idee om met je auto of camper een rivier over te steken als er verder geen auto in de buurt is die je voertuig uit de rivier kan trekken als je onverhoopt vast komt te zitten. Over het algemeen raden IJslanders het toeristen dan ook af om op eigen houtje door de binnenlanden te rijden. Wil je de binnenlanden toch bezoeken, dan is een excursie een veiligere keuze.  

Verzekeringen voor camperhuur in IJsland

Ga je een camper huren in IJsland? Meestal is er bij de huurprijs al een verzekering inbegrepen. Deze verzekering dekt schade van ongelukken zoals aanrijdingen, maar schade door steenslag wordt vaak niet gedekt. Ook is het eigen risico van deze verzekering hoog. Bij Cozy Campers ligt het eigen risico bijvoorbeeld standaard op € 2500, waardoor je zelf voor een groot deel van de schade zal moeten betalen. Tegen bijbetaling kun je de verzekering uitbreiden en bijvoorbeeld je eigen risico verlagen, of een verzekering voor schade veroorzaakt door gravel afsluiten. In IJsland zijn veel wegen niet geasfalteerd, waardoor de kans op steenslag groter is. Ik raad je aan om de voorwaarden van de verzekeringen die de verhuurder aanbiedt goed door te lezen, en zo zelf te bepalen wat voor jou belangrijk is. Wij hebben de meest uitgebreide verzekering afgesloten die Cozy Campers biedt, maar hebben hem gelukkig niet nodig gehad. Let er ook op dat de verhuurder voor vertrek samen met jou de camper naloopt op eventuele schade. Al bestaande schade moet worden vastgelegd, zo voorkom je dat jij er verantwoordelijk voor wordt gehouden als je de camper weer terugbrengt.

Met je eigen camper of auto kamperen in IJsland

Wil je met je eigen camper of auto kamperen in IJsland? Dat kan! Vanaf het Deense Hirtshals vertrekt een veerboot die je via de Faeröereilanden naar het oosten van IJsland brengt. Je kunt je voertuig ook vanaf Rotterdam laten verschepen naar Reykjavík.

De camper werd tijdens onze reis flink vies, maar dankzij de verzekering hoefden we ons geen zorgen te maken over schade door gravel

Campings in IJsland

IJsland telt meer dan 200 campings, waardoor je altijd wel een plekje kunt vinden om te overnachten. Veel van de campings liggen in de buurt van de ringweg. De meeste campings zijn geopend van begin mei of juni tot en met eind september of oktober. Sommige campings zijn het hele jaar open, maar houd er rekening mee dat sommige wegen bij slecht weer afgesloten worden. De zomer is dus het beste seizoen om te gaan kamperen in IJsland. De campings zijn in IJsland wel een stuk eenvoudiger dan in andere delen van Europa. Hier geen animatieteam en zwembad met glijbanen – vaak bestaat een camping in IJsland uit niet veel meer dan een grasveld met een sanitairgebouw. Soms is er alleen een toilet en een wasbak voor de afwas. Als je gaat kamperen in IJsland is het dus slim om wat droogshampoo en vochtige doekjes mee te nemen zodat je ook zonder douche even kunt opfrissen. Veel dorpen hebben ook een zwembad waar je kunt douchen. Als je geluk hebt, beschikt de camping over een gemeenschappelijke ruimte waar je bij slecht weer binnen kunt zitten en kunt koken. Soms is er een wasmachine die je tegen betaling kunt gebruiken.

Doordat er vrijwel overal in IJsland campings zijn kun je op de bonnefooi rondtrekken. Tijdens onze rondreis door IJsland bekeken we per dag hoe ver we wilden rijden en waar we die avond zouden slapen. We hadden een gedetailleerde wegenkaart bij ons, waarop de campings duidelijk aangegeven stonden. Maar vaak keken we ook gewoon op Google Maps, zodat we door de reviews een indruk konden krijgen van de voorzieningen van een camping. De campings zelf hebben vaak geen website, en soms is het lastig om te achterhalen tot welke datum een camping geopend is. Gelukkig gaven de reviews op Google Maps hier vaak ook een indicatie van. Daarnaast kun je op Tjalda.is (Engelstalige) informatie vinden over veel van de campings in IJsland.   

Meer in IJsland
De campings in IJsland liggen op de mooiste plekken

Kosten kamperen in IJsland

Omdat de meeste campings in IJsland geen afgebakende plekken hebben hoef je je plek niet te reserveren. Je kiest bij aankomst gewoon een mooi plekje op het grasveld uit. Een receptie is er meestal niet, en vaak komt er ’s avonds iemand langs je camper of tent om de betaling op te halen. Voor een nacht op de camping betaal je meestal tussen de € 10 en € 20 per persoon. Je kunt er voor kiezen om een Campingcard te kopen. Deze kost € 159 en geeft je met een gezin bestaande uit twee volwassenen en maximaal drie kinderen tot 16 jaar toegang tot 38 campings verspreid door IJsland. Met de Campingcard kun je 28 nachten kamperen, je betaalt dan alleen nog de toeristenbelasting. Omdat lang niet alle campings in IJsland bij de kaart zijn aangesloten, kun je met de Campingcard wel minder makkelijk spontaan door het land reizen. Wij hebben ervoor gekozen om de kaart niet te kopen. Een goede keuze, want van de twaalf campings waar we hebben overnacht hadden we slechts drie met de Campingcard kunnen betalen.

Wildkamperen in IJsland

Over wildkamperen in IJsland bestaat enige onduidelijkheid. Mag het wel of niet? Er is in IJsland (nog) geen wet die zegt dat je niet mag wildkamperen, maar het wordt wel steeds verder ingeperkt. Door de IJslanders zelf wordt het ook niet toegejuicht. In het verleden hebben toeristen namelijk veel schade veroorzaakt door hun tentje bijvoorbeeld op kwetsbaar mos neer te zetten. In principe mag je in sommige delen van IJsland nog wildkamperen, maar er gelden wel allerlei regels. Zo mag je nooit ergens kamperen zonder toestemming van de eigenaar van het stuk grond, mag je niet wildkamperen als er een camping in de buurt is en is het niet toegestaan om op een parkeerplaats te overnachten. In sommige delen van IJsland mag je helemaal niet meer wildkamperen, en in de nationale parken is het altijd verboden. Je kunt er dus beter vanuit gaan dat wildkamperen in IJsland niet is toegestaan, en alleen op campings overnachten. Bovendien zijn in IJsland ook veel primitieve en rustige camping te vinden, waardoor je toch midden in de natuur kunt overnachten. Wil je toch in the middle of nowhere slapen? Kies dan voor een trektocht zoals de Laugavegur route. Onderweg kun je overnachten in berghutten, of op aangewezen plekken je tentje opzetten. Ook een trektocht te paard is mogelijk.

Het weer in IJsland

Als je gaat kamperen in IJsland, wil je natuurlijk wel goed voorbereid zijn op het weer. Toen wij in september in IJsland waren lagen de temperaturen overdag tussen de 10 en 15 graden. ’s Nachts daalde de temperatuur naar rond de 5 graden. Gelukkig hadden we in onze camper een verwarming die we ’s nachts gewoon aan konden laten. Ook midden in de zomer is het in IJsland niet warm. In juli en augustus is het overdag zo’n 15 graden, met uitschieters naar 20 tot 25 graden op warme dagen. ’s Nachts ligt de temperatuur dan meestal rond de 8 graden, maar ook in de zomer kan het licht vriezen. Ga je met een tentje kamperen in IJsland? Dan is het ook in de zomer slim om een drieseizoenentent mee te nemen, en een slaapzak die je ook bij temperaturen onder de 5 graden nog voldoende warm houdt. Ook een goed isolerend matje mag niet ontbreken.

Ik hoop dat deze blog je op weg helpt bij het plannen van je kampeerreis naar IJsland! Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de comments.

Bewaar deze post op Pinterest!

2 reacties op “Kamperen in IJsland: praktische tips en tricks”

  1. Pingback: 5x de mooiste campings in IJsland - Outdoormeisjes

  2. Pingback: Een epische camperreis door IJsland - Outdoormeisjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikservaring.