Paulien

Paulien: “Na zes weken in Schotland wist ik: hier hoor ik thuis” | Outdoormeisjes bij het kampvuur #1

Een trektocht van zes weken door Schotland vormde een keerpunt in het leven van Paulien. Thuis kampte ze met een burn-out en depressie, maar in Schotland viel die last van haar af. Paulien vertelt: “Toen ik eenmaal daar was hoefde ik me nergens meer druk om te maken. Het enige waar ik over na hoefde te denken was hoe we van A naar B zouden komen, waar ik die avond ging slapen en of mijn tent niet onder water zou komen te staan.”

Met een tentje op haar rug door de natuur trekken zorgt bij Paulien voor een gevoel van vrijheid: “Juist het back to basic leven zit al heel lang in ons systeem: het buiten zijn, het nadenken over waar je die avond gaat slapen en wat je gaat eten. We zijn gemaakt om ons daar goed bij te voelen, want we weten hoe het moet. Maar doordat we zo gewend zijn aan de stress van ons dagelijks leven lijkt deze manier van leven toch ver buiten onze comfortzone te liggen. We kennen het niet meer, we leren het niet als kind en daardoor wordt het iets engs. Terwijl ik denk dat je af en toe back to basics moet gaan om weer even echt mens te zijn.”

Kamperen East Highland Way
Kamperen op de East Highland Way in Schotland (Foto: Paulien van der Werf)

Prikkels en verwachtingen

Toen ze weer terug in Nederland was merkte Paulien al snel dat ze tijdens haar trektocht in Schotland datgene had gevonden wat haar echt gelukkig maakt. “Toen we na zes weken weer terug gingen naar Nederland weigerde ik naar het vliegveld te gaan,” vertelt Paulien. “Ik wilde in Schotland blijven, ik wist dat ik daar gelukkig was en dat ik de rest van mijn leven zulke tochten wilde maken. Toen ik thuis kwam merkte ik dat ik ongelukkig was met mijn leven zoals het toen was. Nederland heeft voor mij altijd als een soort tussenstop gevoeld, ik ben niet gemaakt voor de prikkels en verwachtingen die we hier hebben. Dat is ook de reden dat ik afgelopen winter een aantal maanden in de Franse Pyreneeën ben geweest. In de winter voel ik me in Nederland niet gelukkig. Dan ga ik door mijn winterdip met grote moeite naar buiten. In Frankrijk woonde ik op een berg en had ik taken buiten. Het was er doodstil, de zon scheen en er waren veel minder prikkels.”

De drempel verlagen

Ondertussen heeft Paulien meerdere trektochten gemaakt. De kennis die ze heeft opgedaan deelt ze graag met anderen. Op haar blog, en binnenkort ook in een e-book. “Ik heb sinds die eerste tocht in Schotland heel veel geleerd,” vertelt Paulien. “Eigenlijk hele standaard dingen waar ik toen niet over nagedacht had. Ik had bijvoorbeeld sokken die te los zaten, waardoor ik blaren kreeg. En schoenen die niet waterdicht bleken te zijn. Ook werd ik een keer ’s nachts wakker omdat er water de tent inliep. We hadden hem te dicht bij de waterlijn gezet. Ik heb vooral geleerd flexibel te zijn. In Nederland ben ik dat eigenlijk helemaal niet, maar als ik in Schotland in een plas stap en mijn voet vervolgens doorweekt is, moet ik toch verder. Het is leven in het moment. Ik krijg steeds meer vertrouwen in mezelf. Ook toen ik een keer in een sneeuwstorm terecht kwam raakte ik niet in paniek. Ik dacht: ik red me wel, ik heb de skills die ik nu nodig heb. Daar ben ik sinds die eerste trektocht heel erg in gegroeid.”

Paulien van Outdoor Inspiratie
Paulien gaat het liefst met haar rugzak op pad in de natuur (Foto: Marleen Annema)

Via haar blog wil Paulien de drempel voor anderen verlagen: “Ik merk dat heel veel mensen de behoefte hebben om ook zo’n verandering door te maken in hun leven, maar ze denken al snel dat het te ver buiten hun comfortzone ligt. Ze vragen zich af hoe ze het aan moeten pakken, wat ze allemaal mee moeten nemen… Ik vind het jammer dat mensen door die hindernissen niet kunnen beleven wat ik beleefd heb. Ik wil ze laten inzien dat ze het zelf ook kunnen.”

Kleiner denken

Paulien is ervan overtuigd dat iedereen zijn of haar leven avontuurlijker kan maken. Paulien: “Mensen zijn geneigd om heel groot te denken. Dan hebben ze gelijk een soort Pacific Crest Trail (een tocht van ruim 4,000 kilometer in Amerika, red.) in hun hoofd, en denken: dat kan ik niet! Maar wie wel? Ook in Nederland hebben we een heleboel fijne langeafstandsroutes. Je kunt beginnen met een trektocht van een paar dagen om te kijken of het wat voor je is. Je hoeft niet gelijk 4,000 kilometer te gaan lopen. Dat is voor de meeste mensen ook niet haalbar. Je komt ook al uit je comfortzone als je bij wijze van spreken van Groningen naar Assen loopt. Denk vooral niet te groot, en maak het jezelf niet te moeilijk. Als ik twee dagen op pad ben, heb ik al het gevoel dat ik even gereset ben. In mijn hoofd ben ik dan al zo ver afgezonderd van wat normaal is, dat het voelt alsof ik heel lang weg ben geweest. Als je er helemaal voor gaat kun je in drie dagen tijd hetzelfde gevoel bereiken als op een tocht van meerdere weken.”

Paulien is eigenaar van Outdoor Inspiratie, een bedrijf waarmee ze anderen wil inspireren om avontuurlijker te leven. Met haar informatieve blogs helpt ze je op weg om je leven avontuurlijker in te richten. Ook publiceerde Paulien onlangs een uitgebreid e-book om jou te helpen met de voorbereiding op een trektocht. Daarnaast is Paulien fotograaf. Ze maakt onder andere portret- en verlovingsfoto’s.

De foto in de header is gemaakt door Marleen Annema.


 Meer Outdoormeisjes bij het kampvuur?

Lees het verhaal van Hilde, die wandelt met haar paard Melkorka. Of lees het verhaal van Ilse, die ondanks haar duikangst op Bali haar duikcertificaat behaalde.

In de rubriek Outdoormeisjes bij het kampvuur komen meisjes (en vrouwen!) die van buiten houden aan het woord. Ze vertellen over de avonturen die ze beleefden in de wildernis, tijdens een bijzondere reis of trektocht of dichterbij huis in de Nederlandse natuur. Wil je ook je verhaal vertellen? Stuur dan een mailtje naar loes@outdoormeisjes.nl en wie weet spreken we elkaar binnenkort!

Paulien: "Na zes weken in Schotland wist ik: hier hoor ik thuis"
Bewaar deze post op Pinterest!

Deze blog bevat affiliate links. Als je via een van deze links een product besteld ontvang ik een commissie. Voor jou kost het helemaal niks extra!

4 reacties op “Paulien: “Na zes weken in Schotland wist ik: hier hoor ik thuis” | Outdoormeisjes bij het kampvuur #1”

  1. Wat een super mooi verhaal van Paulien! Ik volg en spreek haar nu ook een tijdje via IG en wat een prachtige, vooral krachtige persoonlijkheid heeft ze. Mooi verhaal, mooi verwoord

  2. Pingback: Hilde: “Ik wil samen met mijn paard iets doen waar ik nog lang op terug kan kijken” | Outdoormeisjes bij het kampvuur #2 - Outdoormeisjes

  3. Pingback: Ilse: “Ik liet me tegenhouden door allerlei doemscenario’s die zich opstapelden in mijn hoofd” | Outdoormeisjes bij het kampvuur #3 - Outdoormeisjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikservaring.