Bos met besneeuwde bergen op achtergrond

Sneeuwschoenwandelen in Canada: Chester Lake

“Ho! We moeten hier linksaf hoor!” Ik schreeuw het bijna tegen mijn vriend. Hij reageert lachend. “Ik ben al aan het remmen!” De auto glijdt nog een stukje verder door de sneeuw. Gelukkig is de weg breed en rustig, en staan we even laten veilig op de parkeerplaats. De thermometer in de auto geeft -15 °C aan. Vandaag staat een sneeuwschoenwandeling naar Chester Lake op het programma.

Sneeuwschoenwandelen is niet altijd leuk

Terwijl ik een klungelige poging doe om mijn sneeuwschoenen aan te trekken (wat zijn dat onhandige dingen zeg!) bevriezen mijn vingers bijna. “Ik wil terug de auto in!” roep ik tegen mijn vriend, met één voet in een sneeuwschoen. Hoe ik daarmee de auto in wil komen heb ik nog niet bedacht. Toch weet ik dat dit akelige gevoel in mijn vingers – de tranen lopen bijna over mijn wangen – het straks allemaal waard is. En als we straks eenmaal een half uurtje op pad zijn zal ik mijn handschoenen zelfs uit willen doen. Dit is mijn vierde sneeuwschoenwandeling hier in Canada, dus ik weet wat ik kan verwachten. Voor mijn vriend is het de eerste keer. Ik kan moeilijk peilen of hij er echt zin in heeft.

Bord sneeuwschoenwandelaar
Paden waar je kunt sneeuwschoenwandelen staan in Canada over het algemeen goed aangegeven

Sneeuwschoenen? Die zijn toch van hout?

Ruim 300 meter hoger ligt Chester Lake op ons te wachten. Voor wie graag in de bergen wandelt klinkt dat misschien als een klein hoogteverschil, maar op sneeuwschoenen is het toch wel pittig, zeker als deze sport nieuw voor je is. Ik ben een half jaar op uitwisseling in Canada en heb besloten dat ik iets moet doen met de meters sneeuw hier. Ik zie mezelf niet op een paar latten van de berg afglijden (eerder tegen een boom aan), en zo ontdek ik het sneeuwschoenwandelen. In Canada vind je bij de buitensportwinkel een even groot assortiment aan sneeuwschoenen als aan ski’s, en de sport wordt dan ook door allerlei mensen beoefend. Voordat ik naar Canada kwam kende ik alleen de klassieke houten sneeuwschoen, maar tegenwoordig bestaan er allerlei verschillende modellen, bijvoorbeeld gemaakt van aluminium. Ik meld me aan voor een korte cursus, en als snel heb ik de smaak te pakken. Nu sta ik klaar om voor het eerst zonder gids op pad te gaan.

Besneeuwd berglandschap
Het besneeuwde landschap vlakbij Chester Lake

Op expeditie door de sneeuw

We beginnen rustig en wennen langzaam aan de temperatuur. Af en toe stoppen we even om op adem te komen – het eerste deel van de wandeling gaat vrij steil omhoog – en om te genieten van de magische sfeer in dit besneeuwde landschap. De lucht is strakblauw. Op het pak sneeuw liggen duizenden glinsterende kristalletjes. Maar als we even te lang stilstaan om een foto te maken, worden we er weer aan herinnerd dat het -15 °C is. Als we een dik uur later het vlakkere deel van het pad bereiken zit de snor van mijn vriend vol met ijskristallen. In combinatie met zijn outdoorkleding lijkt het wel alsof hij op expeditie is in de Himalaya, maar toch zijn we gewoon in de Canadese Rocky Mountains. We maken foto’s van de prachtige omgeving en zijn toch een beetje opgelucht als we eindelijk het eindpunt bereiken: Chester Lake. Moritz waagt het om het ijs op te lopen. Mij niet gezien. Aan de andere kant van het meer lopen skiërs op vellen een helling op – ook toerskiën is in Canada populair. Als onze vingers pijn beginnen te doen van de kou besluiten we terug te gaan. De bagels die we hebben meegenomen als lunch eten we op een zonnig plekje snel op. Sneeuwschoenwandelen in Canada is prachtig, maar we kunnen niet wachten tot we weer in de auto zitten. Met de verwarming op standje sauna.

Ook naar Chester Lake?

Chester Lake ligt in Kananaskis Country, een verzameling van Provincial Parks ten zuiden van Banff National Park. Het meer ligt op net geen 5 km wandelen vanaf de parkeerplaats langs de Smith Dorrien Trail. Het hoogteverschil is ongeveer 300 meter. Vanaf Canmore is het ongeveer een uur rijden. In de winter komen hier sneeuwschuivers dus de weg is meestal goed begaanbaar.

In 2017 ben ik een semester op uitwisseling geweest naar de University of Calgary, Canada. Deze wandeling maakte ik in december van dat jaar, maar al vanaf eind november ligt er in de Rocky Mountains vaak genoeg sneeuw om te gaan sneeuwschoenwandelen.

Sneeuwschoenwandelen in Canada
Deel deze post op Pinterest!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikservaring.