Wilde paarse bloemen in het bos met vervaagde achtergrond

Wandelen in het Hallerbos in de lente

Het Hallerbos. Dit bos in de buurt van Brussel ben je vast al wel eens tegengekomen op Instagram. Iedere lente delen talloze influencers hun foto’s van de bloeiende hyacinten in het Hallerbos. Ja, ook ik laat me af en toe beïnvloeden door mooie plaatjes op Instagram… Dus toen we in april 2019 een camper huurden en naar België trokken om een weekend door te brengen in de Ardennen, besloten we een kijkje te gaan nemen. Die zonnige Goede Vrijdag – de bloei van de hyacinten in het bos was op zijn hoogtepunt – bleek de perfecte dag om te wandelen in het Hallerbos.

En dat wisten meer mensen! Rondom het Hallerbos ligt een tiental parkeerplaatsen. De navigatie brengt ons naar een kleine parkeerplaats aan de rand van het bos. Maar omdat we niet weten hoe ver we vanaf hier moeten lopen naar het mooiste deel van het bos, besluiten we naar een andere parkeerplaats te rijden. We rijden naar P8, de parkeerplaats die het dichtst bij het midden van het bos ligt. Eigenwijs als we zijn rijden we met onze gehuurde Renault Trafic het smalle straatje in. Overal staan auto’s. We kunnen niet anders dan het straatje uitrijden en aan het einde keren. Wat ben ik blij dat mijn vriend rijdt! We keren om en kiezen uiteindelijk voor P1 – een even drukke maar veel grotere parkeerplaats waar nog genoeg ruimte voor ons is.

Houten paaltje met paars-wit gestreepte bovenkant in een bos
Deze paaltjes geven onze wandelroute in het Hallerbos aan

Hyacintenroute wandelen in het Hallerbos

Voordat we het Hallerbos in wandelen smeer ik mezelf nog even in met zonnebrandcrème. Het is een prachtige lentedag en ik wil niet nu al verbranden! We stoppen snel nog een boterham in onze rugtas en dan zijn we klaar om te gaan. Aan de rand van het bos kijken we op de kaart naar de wandelroutes in het Hallerbos. We kiezen voor de hyacintenroute van 5 km, die met paaltjes met paars-witte koppen wordt aangegeven. Over een recht pad lopen we het bos in, waar we ons al snel vergapen aan de prachtige, paarsblauwe hyacinten. We hebben nog geen tien minuten gelopen als we de eerste foto’s maken.

Een blauw bloementapijt

Hoe verder we het bos in lopen, hoe dichter het bloementapijt wordt. Omdat het nog maar april is zijn de blaadjes aan de bomen nog klein en frisgroen. De zon schijnt tussen de bomen door. Het licht maakt het Hallerbos nog sprookjesachtiger. Midden in het bos is het een stuk rustiger dan het aantal auto’s op de parkeerplaatsen doet vermoeden. We lopen rustig rond, maken veel foto’s. We pauzeren even op een bankje om onze meegebrachte lunch te eten. Het laatste stuk van de route loopt over het pad waarover we ook het bos in zijn gelopen. Na ongeveer 2 uur zijn we weer terug bij de camper, en vervolgen we onze reis richting het zuiden van België.

Bomen met daartussen wilde blauwe bloemen
In de lente is het Hallerbos bedekt met een prachtig bloementapijt

Ook wandelen in het Hallerbos?

In de lente staan de boshyacinten in bloei en is het Hallerbos op zijn mooist. Vooral aan het begin van de lente, als de bomen nog niet vol in blad staan, doet het bos bijzonder sprookjesachtig aan. Op de website van het Hallerbos kun je in de gaten houden wanneer de hyacinten dit jaar in bloei staan. Helaas zal het in 2020 moeilijk zijn om het Hallerbos in de bloeiperiode te bezoeken, omdat je vanwege de uitbraak van het coronavirus geen onnodige uitstapjes mag maken. Dus schrijf een bezoek aan het Hallerbos alvast op je lijstje voor volgend jaar!

In het Hallerbos staan een aantal verschillende wandelroutes uitgestippeld. In de lente leiden twee hyacintenroutes je langs de delen van het bos waar de meeste hyacinten bloeien. Beide routes zijn ongeveer 5 kilometer lang. Eén route begint vanaf P8, de ander vanaf P1. Omdat het Hallerbos niet heel groot is en de paden duidelijk zichtbaar zijn, kun je ook eenvoudig zelf een wandeling uitstippelen. Ten slotte: als je een bezoek brengt aan het Hallerbos wees dan lief voor de natuur. Laat geen afval achter, pluk geen bloemen en blijf op de paden!

Wandelen in het Hallerbos in de lente
Pin deze post op Pinterest!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikservaring.