Bord met wandelpaden in verschillende richtingen

Wandelen in Luxemburg: Mullerthal

Op onze eerste ochtend in Luxemburg worden we wakker in een dikke mist. Wanneer we een paar uur later in de auto stappen is het wolkendek nauwelijks opgetrokken. In de velden langs de weg zijn de grassprieten bedekt met een laagje rijp. De verwarming moet hard werken om te voorkomen dat de ruiten beslaan. De wereld is stil. We rijden naar het dorpje – of zeg maar gehucht, want er wonen slechts 150 mensen – Mullerthal, waar onze eerste wandeling in Luxemburg begint.

De wandeling staat aangegeven met blauwe vaantjes

Wandelen in een sprookjesbos in Luxemburg

Het is ongeveer 9 uur als we op de parkeerplaats van het dorp de auto uitstappen. Een frisse zondagochtend in november, maar we zijn niet eens de eerste wandelaars. Snel trek ik mijn wanten aan en ga ik op zoek naar de bordjes die onze gekozen route aanwijzen. De wandelingen in het Mullerthal staan aangegeven met verschillende kleuren en vormen, in dit geval een blauw vaantje. De bordjes zijn makkelijk te vinden en al snel lopen we in het bos, waar dankzij de vele regen van de weken ervoor nog allerlei mooie paddenstoelen groeien. De mist zorgt voor een magische, ietwat onheilspellende sfeer. Al snel stop ik om een paar foto’s te maken van een groepje hele kleine paddenstoelen die tegen een boomstronk opgroeien. Het lijkt wel alsof we in een sprookje wandelen.

De imposante rotsen van het Mullerthal

Pas nu merk ik hoe donker het eigenlijk is in het bos. Hup, snel weer verder want we moeten nog 9 kilometer wandelen en het mooiste moet nog komen: de rotspartijen waar de regio Mullerthal om bekendstaat. Niet veel later doemen ze opeens op en staan we voor metershoge wanden van steen. Sommige bijna loodrecht, anderen bestaan uit allerlei overhangende lagen. Alsof er door een reus gigantische stapels stenen zijn neergelegd. Tussen de rotsen zitten holtes en spleten, soms met een trap omhoog. De bomen die bovenop de rotsen groeien zijn de stille getuigen van de geschiedenis van deze regio van Luxemburg.

waterval met een bruggetje erover in het bos in de herfst
De Schiessentümpel waterval in Luxemburg

De Schiessentümpel waterval

Terwijl we verder lopen vallen stukjes ijs als hagel uit de bomen. Ik houd mijn wanten lekker aan. Behalve het gedrup van het ijs uit de bomen is het stil in het bos. Soms horen we in de verte de stemmen van andere wandelaars, maar verder is het heerlijk rustig. Echt druk wordt het pas als we bij de Schiessentümpel waterval aankomen. Op foto’s lijkt het vaak alsof deze waterval midden in de bossen van het Mullerthal ligt. In werkelijkheid ligt hij aan de doorgaande weg, en vlakbij het dorpje Mullerthal zelf. Onderaan de waterval is het dringen op de rots vanaf waar je het beste zicht hebt – ik kom er bijna niet meer af als ik mijn foto’s heb gemaakt. We vervolgen snel onze weg door het bos, weg van de massa. Als we niet veel later terugkomen bij de parkeerplaats staat deze vol met auto’s. De mist is er nog altijd. Snel rijden we terug naar ons knusse huisje om lekker op te warmen met een kop chocolademelk.

Kleine, witte paddenstoelen op donkere bast van een boom
Deze bijzondere paddenstoelen kwamen we tegen tijdens onze wandeling

Ook wandelen in Luxemburg?

Ben je na het lezen van deze post geïnspireerd geraakt en wil je ook wandelen in Luxemburg? Het Mullerthal is één van de mooiste regio’s van Luxemburg en een fantastische bestemming voor een (korte) wandelvakantie. Het gebied is natuurlijk bekend van de Mullerthal trail, maar er zijn ook tal van dagwandelingen mogelijk.

Op de website van de Mullerthal trail vind je enkele dagwandelingen. In deze blog wordt de wandeling van Mullerthal naar Consdorf en terug beschreven. Deze wandeling is 9,3 km kilometer. Op de website wordt de wandeling beschreven als moeilijk, maar ik vond hem technisch niet heel uitdagend. Zeker als je eerder in de bergen hebt gewandeld is dit geen zware wandeling. In de herfst kan het door de bladeren op de rotsen wel glad zijn.

Tijdens ons weekendje in Luxemburg verbleven we in een knusse Airbnb in het kleine dorpje Eppeldorf, niet ver van Mullerthal. Met een (huur)auto rijd je vanaf daar zo naar de startpunten van de verschillende wandelingen. Ook met het openbaar vervoer zijn de paden in het Mullerthal goed bereikbaar.

Sla deze blog op op Pinterest!

2 reacties op “Wandelen in Luxemburg: Mullerthal”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikservaring.