Wandelen vlakbij Apeldoorn: het Ugcheler Markepad

Mijn opa en oma wonen in Apeldoorn. Ik combineer een bezoek aan hen graag met een mooie wandeling in de omgeving. In mijn zoektocht naar een wandeling in de buurt van Apeldoorn kwam ik terecht op de website van de Klompenpaden. Klompenpaden zijn wandelroutes in de provincies Gelderland en Utrecht. Vaak lopen deze routes over boerenland, vandaar de naam klompenpad. Deze keer viel mijn keuze op het Ugcheler Markepad, een afwisselende wandeling op ongeveer een half uurtje fietsen van het centrum van Apeldoorn.

Op een zonovergoten zondag pakken mijn vriend en ik de trein naar Apeldoorn. Op het station pakken we allebei een OV-fiets, zo kunnen we na het bezoek aan mijn opa en oma makkelijk door naar Ugchelen. De wandeling over het Ugcheler Markepad begint bij Hotel de Cantherel, maar je kunt eventueel ook op een ander punt de route oppakken. Met de auto kun je bijvoorbeeld vanaf Apeldoorn naar parkeerplaats Het Leesten rijden.

Caesarea

We laten onze fietsen achter bij het hotel, en al snel hebben we de eerste markering gevonden. Een bordje met een klomp wijst ons de weg. We lopen een stukje door het bos en ineens staan we voor een imposant gebouw. Een klooster, gok ik. Caesarea, zoals het gebouw heet, blijkt gebouwd te zijn als plek waar jongens uit de stad in de natuur konden ‘herstellen’. Tegenwoordig zit er een opvang van het Leger des Heils. Wij gebruiken de tuin om op krachten te komen voor de wandeling – het is al 13.00 uur en we hebben nog helemaal niet geluncht. Tussen de bomen staan her en der picknickbankjes, een prima plek om onze boterhammen te eten.

Caesarea, aan het begin van onze wandeling over het Ugcheler Markepad

Midden in de natuur, vlakbij Apeldoorn

Vervolgens slingert het pad een tijdje door het bos. We lopen langs de Ugchelse Beek. Het heldere water stroomt door een klein dal. Ik heb het gevoel dat we midden in de natuur wandelen – en niet vlakbij Apeldoorn. Een aantal keer kruisen we een weg, en worden we eraan herinnerd dat deze plek helemaal niet zo afgelegen is. Na een half uurtje wandelen verandert het landschap. De bomen maken plaats voor haast eindeloze maisvelden. Het Ugcheler Markepad loopt tussen de velden door. Hier is het een stuk warmer dan in het bos. We zijn dan ook blij als we een stukje verderop weer in de schaduw lopen.

Het Ugcheler Markepad loopt langs maisvelden

Wandelen over de heide

Langzaam gaat het bos over in heide. Hier kwamen we voor! Het is begin augustus, en ik ben benieuwd of de heide al in bloei staat. We hebben geluk: de heide is zeker nog niet op haar mooist, maar begint al langzaam paars te kleuren. We genieten van het afwisselende landschap. Dan weer lopen we in het bos, dan weer over een stukje heide. Na de heide steken we de provinciale weg over. Als je de weg zou volgen sta je zo weer bij het beginpunt van de wandeling, maar de route kronkelt nog een stukje verder. Vanuit het bos kijken we uit over boerenland, waar net als aan het begin van de wandeling voornamelijk mais wordt verbouwd. Op het laatste stukje van het Ugcheler Markepad wanen we ons even in Frankrijk: een hobbelig weggetje loopt tussen twee maisvelden door terug naar Hotel de Cantherel. Het liefst zou ik hier in de tuin neerploffen, maar we moeten nog bijna twee uur met de trein naar huis. Dus pakken we snel de fiets terug naar het station in Apeldoorn.   

De heide begon net te bloeien toen wij begin augustus het Ugcheler Markepad liepen

Ook wandelen over dit klompenpad vlakbij Apeldoorn?

Het Ugcheler Markepad is een wandelroute van 11 km vlakbij Apeldoorn. Vanaf het station in Apeldoorn is het ongeveer een half uur fietsen naar het startpunt van de wandeling. Het Ugcheler Markepad wordt nergens echt een klompenpad (hier geen modderige paden door het gras), maar voor een relatief korte wandeling biedt deze route heel veel afwisseling. Als het droog weer is, hoef je in ieder geval niet bang te zijn voor vieze schoenen! Wij liepen het Ugcheler Markepad met de klok mee. De route staat in twee richtingen gemarkeerd, dus je zou hem ook andersom kunnen lopen. Je kunt deze wandelroute ook inkorten, maar je mist dan wel een stuk van de heide. Het Ugcheler Markepad is vooral een aanrader als de heide bloeit.

Bewaar deze blog op Pinterest!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikservaring.